Op deze pagina geven wij 10 tips voor een goed cv.
Wat staat er op een goed cv?
Begin altijd met het noemen van je personalia (naam, adres, woonplaats, leeftijd) en een korte beschrijving over jezelf. Vermeld daarna je werkervaring tot nu toe en gevolgde opleidingen en cursussen. Voor de werkgever is jouw meest recente ervaring het meest relevent, kies dus voor omgekeerd chronologische volgorde: begin met het noemen van je laatste functie of opleiding en werk terug naar het verleden.
Eerste persoon enkelvoud op een goed cv
Op een cv vertel je iets over jezelf, dat schrijf je dus in de eerste persoon. Hou het persoonlijk en vermijd schrijven in de derde persoon als: ‘Mark is commercieel sterk en zeer creatief, hij toont veel initiatief.’ Verander dat in: ‘Ik ben commercieel sterk en zeer creatief.’
Eerst werkervaring of opleiding?
Het is een vraag die veel werkzoekenden bezig houdt: ‘noem je eerst je opleidingen of eerst je werkervaring?’. Dat is afhankelijk van je carrière tot nu toe. Ben je net afgestudeerd en heb je nog niet veel werkervaring? Noem dan eerst je studies in een op opleiding gebaseerd cv. Als je wat langer werkt worden de werkzaamheden die je verricht hebt echter belangrijker dan je opleiding. In dat geval kies je voor een op werkervaring gebaseerd cv. Wanneer je al veel verschillende functies bekleed hebt, kan je ook kiezen voor een vaardigheden cv. Weeg af voor wat voor soort cv je wilt kiezen en maak vanuit daar een goed cv.
Spits je cv toe op de vacature of de baan die je zoekt
Zorg dat je voor iedere sollicitatie je cv afstemt op de functie. Leg bij het beschrijven van je werkzaamheden en opleidingen de nadruk op die onderdelen die aansluiten op de baan waar je op solliciteert.
Voor een online cv heb je geen concrete vacature waar je jouw cv op af kan stemmen. Lees dan verschillende vacatures van banen die je graag zou willen en gebruik termen en vaardigheden die daar in genoemd worden.
Benoem je succes
Vertel niet alleen waar je werkzaamheden uit bestonden bij je vorige werkgever, maar laat ook weten in hoeverre je daarin geslaagd bent. Werkte je bijvoorbeeld in sales? Vermeld dan voor hoeveel omzet je hebt gezorgd, of hoeveel procent je gemiddeld boven je target zit.
Benoem je vaardigheden
Jouw (oude) functietitels zeggen niet genoeg over welke vaardigheden jij in die baan heb gebruikt. Naast het benoemen van je functietitel, het bedrijf en je successen in de functie is het belangrijk om een omschrijving te geven van je functie waar ook je vaardigheden duidelijk naar voren komen. Als je een accountmanager in de fieldsales bent, ben je waarschijnlijk klantvriendelijk, communicatief vaardig en kan je oplossingsgericht denken voor de klant. Zo laat jij zien dat je de kwaliteiten hebt voor de baan die je zoekt én een recruiter kan je beter vinden in de cv-database. Want behalve zoeken op functietitel, kunnen ze ook zoeken op vaardigheden die belangrijk zijn voor de openstaande functie.
Gebruik gangbare trefwoorden
Sommige bedrijven hebben zeer creatieve functietitels voor banen die doorgaan een wat saaiere naam hebben. Ga op je cv voor meer gangbare titels in je werkervaring om duidelijkheid te creëren voor de recruiter die je cv onder ogen krijgt.
Een opvallend cv
Recruiters krijgen elke dag stapels cv’s onder ogen. Zorg ervoor dat die van jou opvalt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door aandacht te besteden aan de opmaak of een link in je cv te plaatsen naar een persoonlijke website waar jouw portfolio op staat. Denk ook aan linkjes naar je (professionele) social media profielen.
Lengte
Er is geen ideale lengte voor een cv. Het is belangrijk dat het jou goed uit de verf laat komen. Soms, zeker als starter, kan dat in één pagina en andere gebruiken twee of drie pagina’s. Bedenk je wel dat de recruiter veel cv’s binnen krijgt en niet van iedereen alle pagina’s aandacht doorleest. Een vijf pagina lang cv zal waarschijnlijk niet helemaal gelezen worden tijdens de eerste selectie. Duidelijk maar kort is het beste, probeer het op maximaal drie A4’tjes te houden.
Laat het resultaat altijd nalezen
Iedereen maakt wel eens een type- of spelfout, maar in je cv staat het bijzonder slordig en het is voor veel recruiters een reden om iemand af te wijzen. Let dus op je spelling en laat het altijd door iemand anders nalezen.
Klaar?
Check, Check, Dubbel check. Alles gereed? Kijk dan snel bij onze vacatures en laat ons jouw magische curriculum vitae zien!